top of page

EUROPEES KAMPIOENSCHAP VOETBAL

01 - 06 - 2021

Over een paar dagen begint het EK voetbal. Speciaal voor het EK heeft Bewegend Buitenonderwijs een lespakket ontworpen met vier verschillende spellen die helemaal in het teken van het EK voetbal staan. Het lespakket is gemaakt in een Nederlandse en Belgische versie. 

  • Woordzoeker

Op het plein hangen kaartjes. Op de kaartjes staan de vlaggen van de deelnemende landen. De leerlingen zoeken de kaartjes, bedenken welk land hierbij hoort, strepen het land door in de woordzoeker en zoeken verder. Op sommige kaartjes staat een extra letter. De losse letters schrijven de leerlingen onderaan het werkblad. Alle kaartjes gevonden? Dan vormen de losse letters een woord.

  • Kruiswoordpuzzel (begrijpend lezen)

Bij dit spel hoort een leestekst. De leestekst gaat over het EK voetbal. De leerlingen lezen de tekst en gaan daarna naar buiten om vragen over de tekst te maken. Op het plein hangen kaartjes met vragen. De leerlingen gaan opzoek naar de kaartjes, lezen de vraag, bedenken wat het antwoord is en vullen het antwoord in de kruiswoordpuzzel in. 


  • Estafette (werkwoorden vervoegen)

De leerlingen worden verdeeld in groepjes van 4. De estafette begint wanneer jij een werkwoord roept. De werkwoorden hebben te maken met voetbal. De eerste leerling in de rij schrijft het hele werkwoord op het wisbordje op. De leerling rent met de bal naar de eerste pion, schrijft het werkwoord in ik-vorm (tt) op, neemt het wisbordje en de bal mee naar de tweede pion, laat het wisbordje hier liggen, maakt het parcours met de bal af en geeft de bal door aan de tweede leerling om te starten. De laatste leerling neemt het wisbordje mee terug naar voren. De leerlingen krijgen nu even de tijd om de werkwoorden te controleren. Is het werkwoord goed vervoegd? Wisbordje de lucht in. Zo kan jij zien wie klaar is. Heeft het groepje de goede antwoorden gegeven? Dan verdient het groepje een punt.


  • Voetbal figuren krijten (rekenen) 

De leerlingen gaan op het plein een figuur krijten. De figuren moeten te maken hebben met het EK voetbal. Denk aan een voetbal (cirkel), Nederlandse vlag / voetbalveld (rechthoek) vlaggenlijn (driehoek). Als alle leerlingen een figuur hebben gemaakt met stoepkrijt kan de les echt beginnen. De leerlingen gaan met het werkblad opzoek naar de figuren. Als zij een ruimtelijk figuur hebben gevonden bepalen zij om welk figuur het gaat (vierkant, rechthoek, cirkel, driehoek, etc.), bereken zij de omtrek of oppervlakte en vullen zij in met welke berekening zij tot een antwoord zijn gekomen.

Vanwege het einde van het EK voetbal 2020 is dit lespakket niet meer beschikbaar.

Europees Kampioenschap voetbal: Over ons
Europees Kampioenschap voetbal: Pro Gallery
bottom of page