top of page

KENNIS MAKEN MET BEWEGEND BUITENONDERWIJS

22 - 08 - 2021

Maandag zit de vakantie er alweer op en start het nieuwe schooljaar. Een nieuw schooljaar = nieuwe kansen om bewegend leren en plekje te geven in jouw lessen. Om kennis te maken met Bewegend Buitenonderwijs is er een lespakket gemaakt met 3 activiteiten. 1 les om te oefenen met taal, 1 les om te oefenen met rekenen en 1 om te oefenen met spelling. 

  • Taal

Na het succes van het Triomios spel met breuken, procenten en kommagetallen is er ook een Triominos met werkwoorden gemaakt. Bij dit spel oefenen de leerlingen met werkwoorden. Dit spel kan individueel, in tweetallen en in teams tegen elkaar gespeeld worden. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk al je kaartjes aan te leggen. Je kan een kaartje aanleggen als het werkwoord, de regel (stam + t) en de vorm (ik, hij, wij-vorm) bij elkaar passen. Bijvoorbeeld stam + t en het werkwoord loopt of het werkwoord brandden en wij-vorm.

  • Rekenen

Dit spel is helemaal nieuw en speciaal ontwikkeld om te oefenen met kolomsgewijs optellen of aftrekken. De leerlingen worden verdeeld in groepjes. Elk groepje bestaat uit 4 leerlingen. De leerlingen verzamelen bij de start van de estafette. De estafette begint om het moment dat jij een som roept. Bijvoorbeeld 8765 + 4321. De eerste leerling in de rij schrijft de som op het wisbordje op. Hij rent naar de eerste pion, telt de duizendtallen bij elkaar op, neem het wisbordje mee naar de tweede pion, laat het wisbordje hier liggen, maakt het parcours af en tikt de tweede leerling aan om te starten.


De tweede leerling rent naar de tweede pion, telt de honderdtallen bij elkaar op, neem het wisbordje mee naar de derde pion, laat het wisbordje hier liggen, maakt het parcours af en tikt de derde leerling aan om te starten. De laatste leerling neemt het wisbordje mee terug naar voren. De leerlingen krijgen nu even de tijd om de sommen te controleren. Is alles goed bij elkaar opgeteld? Wisbordje de lucht in. Heeft het groepje het goede antwoord gegeven? Dan verdient het groepje een punt.

  • Spelling

Dit spel staat al even op de site maar is eigenlijk een musthave voor elke leerkracht die bewegend leren in zijn of haar lessen inzet. De leerlingen worden verdeeld in tweetallen. Eén van het tweetal staat klaar bij het startpunt. Op het startsignaal rennen de leerlingen naar de bakken, halen een spellingscategorie op en rennen terug. De leerling die het kaartje heeft opgehaald laat het kaartje aan de andere leerling zien. Hij moet een woord bedenken die past bij het kaartje. Hij schrijft het woord op en laat het woord controleren door de leerling die het kaartje heeft opgehaald. Klopt het woord? Dan brengt de andere leerling het kaartje terug en haalt een nieuwe op. De rollen worden nu omgedraaid.

Kennismaken met Bewegend Buitenonderwijs: Over ons
Kennismaken met Bewegend Buitenonderwijs: Pro Gallery
bottom of page