top of page

KINDERBOEKENWEEK 2021

11 - 08 - 2021

Het duurt nog even maar op 6 oktober 2021 gaat de Kinderboekenweek weer van start. Het thema dit jaar is 'worden wat je wil' en gaat over beroepen. Speciaal voor de Kinderboekenweek heeft Bewegend Buitenonderwijs een lespakket gemaakt. Het pakket bestaat uit twee leesteksten met een kruiswoordpuzzel en een Zweedsloopspel, een ABC beroepen spel en een spel waarbij de leerlingen iemand moeten zoeken die ...

  • Leestekst met kruiswoordpuzzel

Print van te voren de kruiswoordpuzzel en de leestekst voor de leerlingen. Op de puzzel kunnen de leerlingen de letters invullen maar kunnen zij de vragen niet zien. Print van te voren ook de kaartjes met vragen die de leerlingen moeten zoeken op het plein / afgebakende gebied. Voor de les begint hang je de kaartjes op het plein / afgebakende gebied op


Na het printen en uitdelen start je met het lezen van de tekst. Je kan er voor kiezen om de tekst individueel of gezamenlijk te lezen. De leerlingen moeten op het plein / afgebakende gebied opzoek naar de kaartjes. Als de leerlingen een kaartje hebben gevonden moeten zij de vraag lezen, bedenken wat het antwoord zou kunnen zijn (past het antwoord in de hokjes?) en het goede antwoord invullen op het werkblad. Op het kaartje staat ook hoe de leerlingen de woorden moeten invullen op het werkblad (horizontaal of verticaal).

  • Leestekst met Zweedsloopspel

Print van te voren het werkblad en de leestekst voor de leerlingen. Op het werkblad staan lege hokjes waar de leerlingen een letter in moeten vullen. Print van te voren ook de kaartjes met vragen die de leerlingen moeten zoeken op het plein / afgebakende gebied. Voor de les begint hang je de kaartjes op het plein / afgebakende gebied op


Na het printen en uitdelen start je met het lezen van de tekst. Je kan er voor kiezen om de tekst individueel of gezamenlijk te lezen. De leerlingen moeten op het plein / afgebakende gebied opzoek naar de kaartjes. Als de leerlingen een kaartje hebben gevonden moeten zij de vraag lezen, bedenken wat het goede antwoord is en de letter die hierbij hoort invullen op het werkblad. Als de leerlingen alle kaartjes hebben gevonden, vormen alle losse letters een zin.

  • ABC beroepen spel

Print, knip en lamineer als voorbereiding de kaartjes met letters. De kaartjes met letters worden opgehangen op het plein / afgebakende gebied. De leerlingen moeten opzoek naar de kaartjes. Bij elk kaartje moeten zij een beroep bedenken met de letter die op het kaartje staat. Bijvoorbeeld een kaartje met de letter A: Atleet / Arts of een kaartje met de letter M: meester / musicalster / model.

Op sommige kaartjes staat er ook een nummer. Als de leerlingen alle kaartjes hebben gevonden vormen de letters van de kaartjes waar een nummer op staat een woord. 

  • Zoek iemand die...

Print voor elke leerling het werkblad. De leerlingen moeten met behulp van het werkblad iemand zoeken die …. een boek kent van Roald Dahl, iemand kent met het beroep juf / meester, later piloot wil worden of net is begonnen met lezen in een nieuw boek. 

Begin september komt dit lespakket online!

Kinderboekenweek 2021: Over ons
Kinderboekenweek 2021: Pro Gallery
bottom of page